27 Nisan 2009 Pazartesi

İKİ DÖVLET BİR MİLLET AMA!

Obama’nın Türkiye’ye gelişi ile hız kazanan, Türkiye'ye Ermenistan sınırlarını açtırma istekleri ve kurdurulmaya çalışılan Türkiye ve Ermenistan ilişkileri, ABD-Türkiye, Türkiye-Avrupa, diğer yandan da Türkiye'nin Azerbaycan Cumhuriyeti ile ilişkilerini çok yakından ilgilendirmektedir.

Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi üzerine, Ermenistan'la sınırlarımızı kapatarak Azerbaycan Cumhuriyeti'ne destek olduk. Bu durum Ermenistan'a ekonomik olarak çok büyük darbe vurdu ve Ermenistan işgalden sonra sürekli olarak Türkiye'den sınır kapısını açmasını istemekle kalmadı, Amerika'daki ve Avrupa'daki Ermeni lobilerince Türkiye'ye baskı yapılması için ciddi bir çaba gösterdi. Bunun sonucu da Obama’nın Türkiye’ye gelişi ile söylediği sözler.

Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarından çekileceğine dair bir olasılığın olmadığı bir dönemde, ABD başkanı Obama'nın Türkiye'ye gelmesiyle yeniden gündeme oturan Ermenistan sınırlarının açılması ihtimali, kuşkusuz kardeş Azerbaycan Cumhuriyeti'nin hoşnutsuzluğuna neden olmuştur.

Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti ilişkilerinde bir soğukluk olduğu gerçeği açık bir şekilde ortadadır. Ama Azerbaycan Cumhuriyeti, Türkiye’de düzenlenen bazı etkinliklere alt düzeyde yetkililerini gönderirken, 1992 ve 1994 arası Karabağ’ın işgalinde Ermenistan’ın arkasında Rusya’nın oluşu, Azeri kardeşlerimizin sanki hafızalarından silinmişti.

Aliyev, ABD başkanı Obama'nın Türkiye ile model ortak olduklarını belirttiği açıklamasına sanki misilleme yaparcasına, Rusya ile stratejik ortak olduklarını söyledi. Bunu söylerken, işgalin hala sürmesine destek veren ülkenin Rusya olduğunu görmezden mi geldi acaba?

Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in daveti üzerine Rusya'ya giden Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Moskova'da Azeri doğalgazının Gazprom'a satışının görüşüldüğü görüşmelerin ardından Rusya ve Azerbaycan arasındaki ticari ilişkilerin geliştiğini söylerken, Rusya’nın Ermenistan ile ortak savunma anlaşması olduğunu nedense aklına getiremiyor. İlham Aliyev Azerbaycan ve Rusya arasındaki ticaret hacminin bu yıl 3 milyar dolara yükseleceğini söylerken herhalde “ Duygusal “ davranıyordu.

Rusya'nın, Azerbaycan için stratejik ortak olduğunu söyleyen Aliyev, "Rusya, Azerbaycan'ın komşusu, dostu aynı zamanda stratejik ortağıdır. Biz de ilişkilerimizi bu yönde geliştireceğiz. Karşılıklı münasebetler çok iyi gelişiyor" derken, Ermenistan'da bulunan Rus askerî üslerindeki silahların Türkiye ve Azerbaycan’a karşı konuşlanmış durumda olduğunu herhalde göremiyor.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki sınırın açılması ihtimalinden rahatsız olan Azerbaycan halkı, Devlet Başkanları olan Aliyev'in, kasabın bıçağını yalamasını hazmedebiliyor mu?

Demek ki bundan böyle, Rusya Kafkasya bölgesinde gücünü arttıracak, diğer yandan Karabağ konusunda Rusya bir taşla iki kuş vuracak. Ne yazık ki, Türkiye'nin bağımlı tutumu da Azerbaycan’ı Rusya ile birlik olmaya itecek.

Azerbaycanlı liderler Rusya ile "stratejik ortak" olduklarını düşünüyorlarsa, BOP’un öz kardeşi BKP (Büyük Kafkasya Projesi) ne eş başkanı olmaya karar vermişler demektir.

İşte emperyalizm böyle bir şey, kimin tarağı kimin cebine girmiş belli değil. Atatürk niçin savaşmış ve niçin çok büyük şimdi herhalde açıkça anlaşılıyor.

Necmi ÖZNEY

Hiç yorum yok: